Skupna vaja PGD Stična in PGD Ivančna Gorica v Livarju


Ob 17.03 so se oglasili pozivniki, ki so naznanili začetek vaje. »Gori v Livarju, v prostoru za agregate in kompresorje.«

Do Livarja smo potrebovali le 5 minut, kar je razumljivo, saj smo bili v času poziva že pripravljeni v garažah. V primeru dejanske intervencije bi se čas do prihoda gotovo podaljšal za cca 5 minut.

Scenarij vaje je predvidel notranji požar v industrijskem objektu. V skladu s tem so bili izvedeni potrebni postopki; notranji napadi, prezračevanje, preiskovanje prostorov, iskanje pogrešanih oseb, pasivna in aktivna obramba sosednjih objektov, oskrba ponesrečenih oseb …

Po končani vaji, v kateri je sodelovalo prek 30 operativnih gasilcev iz obeh društev, je sledil še ogled proizvodnih prostorov. Livarjevi uslužbenci, odgovorni za varnost, so nas opozorili na mesta, kjer skladiščijo nevarne snovi, ter nas seznanili tudi z drugimi potencialnim nevarnostmi, ki bi ob posredovanja prežale na gasilce v primeru požara ali druge nesreče.

V Livarju so poskrbeli tudi za to, da smo se po vaji podprli in v prijetnem vzdušju opravili analizo vaje. Ena izmed ugotovitev je bil, da so tovrstne vaje nujno potrebne in si jih večkrat ponoviti in nadgraditi.

za PGD Stična
Gregor Arko


Zahvaljujemo se vam