Rope Rescue Rally Ljubljana


 

 

V soboto, 1.10.2016, smo se gasilci PGD Stična prvič udeležili tekmovanja ROPE RESCUE RALLY, ki ga organizira INŠTITUT VERTIKALA. Ekipo PGD Stična smo zastopali Jurij Tratar – vodja, David Mohorčič, Jan Jenko in Dejan Strmole. Naš uradni voznik je bil Danijel Mestnik.

Pomerili smo se v 5 nalogah s področja reševanja z višin in globin na petih različnih lokacijah:

  1. Vaja: Policijska akademija Ljubljana – spuščanje pacienta iz strehe bolnišnice ker je bilo dvigalo v okvari. Pacient je imel priključene 4 življensko pomembne aparate, kateri se niso smeli odlopiti.
  2. Vaja: Jata Emona – reševanje padlega delavca iz jaška, ki je bil del konstrukcije silosa.
  3.  Vaja: Kaskade v Stožicah – reševanje ponesrečenega kolesarja na nedostopnem terenu. Le ta je med vožnjo s kolesom padel v globino in dostop do njega ni bil možen na drug način. Poudarek te vaje je bil tudi na medicinski oskrbi poškodovanca.
  4. Vaja: Gradbeni oder na Ježici – reševanje delavca ki je padel za gradbeni oder v nedostopno območje. Potrebno ga je bilo dvigniti nazaj na oder, potem pa ga na nosilih izvleči na varno območje.
  5. Vaja: Kajakaška proga v Tacnu – reševanje mucka z otoka med brzicami. Dostop je bil možen samo z izdelavo vrvne žičnice. Po njej smo spustili reševalca, ki je mucka pobral in prinesel nazaj.

 

Vaje so predstavljale realne scenarije s področja reševanja iz globin in višin. Poudarek je bil na pravilni in varni uporabi vrvne tehnike s kombinacijo znanja s prodročja urgentne medicine. Ocenjevali so se pravilni postopki dela, vodenje, usklajenost ekipe, primernost izbranega manevra, varnost in udobje ponesrečenca, obremenitve sistema in skrb za opremo. Vsaka naloga je imela predviden čas izvedbe, vsaka minuta prekoračitve je predstavljala 1 kazensko točko. Pri vsaki nalogi je bilo mogoče doseči 120 točk, skupno torej 600. Naša ekipa je dosegla 547 točk in s tem dosegla odlično 5. mesto.

 

 

Končna uvrstitev ekip:

  1. Gasilska šola
  2. RVG Ježica
  3. JRS Ljubljana
  4. PGD Bovec
  5. PGD Stična
  6. Gasilska brigada Ljubljana
  7. GD Ljubljana – mesto
  8. RVG Vrhnika

 

S končno uvrstitvijo smo zelo zadovoljni, in že kujemo načrte za tekmovanje prihodnje leto.

 

Dejan Strmole

Jurij Tratar

 

 


Zahvaljujemo se vam