Obilica dogajanja v mesecu oktobru


Začeli smo 8. 10. 2019. s sodelovanjem pri vaji izpraznitve objekta na PŠ  Stična. Vaja je potekala ob predpostavki, da je izbruhnil ogenj v eni izmed učilnic, zaradi česar so se otroci iz vrtca s svojimi vzgojiteljicami  in šolski otroci z učiteljicami umaknili na varno. Gasilci smo "požar" pogasili, pregledali še ostale prostore in jih prezračili. Vaji je sledil še kratek prikaz opreme, otroci pa so lahko preizkusili ročnike.

V petek, 18. 10. smo se udeležili velike skupne vaje sektorja Stična, ki ga je pripravilo PGD Muljava. Vaja je temeljila na predpostavki, da je kot posledica udara strele prišlo do požara na večjem gospodarskem poslopju. Poslopje je bilo z gasilskimi vozili težje dostopno, zaradi česar je bil poudarek na usklajenem delovanju vseh vključenih enot (PGD Muljava, PGD Ivančna Gorica, PGD Metnaj in PGD Stična) pri dobavi gasilne vode. Iz našega društva se je vaje udeležilo 20 operativnih članov s štirimi vozili in sicer GVC 16/25, GVC 24/50 in GVC 16/45 in PV-1.

Velik dan za PGD Stična je bil četrtek, 24. 10. ko smo v naše garaže pripeljali novo gasilsko vozilo. Gre za vozilo za hitro posredovanje ob prometnih nesrečah ali s kratico HTRV. Vozilo temelji na VW Transporter. Za nas so ga po naših izvirnih načrtih in idejah nadgradili v delavnicah Euro-GV WEBO v Ilirski Bistrici.
Vozilo je opremljeno z vsem potrebnim orodjem in opremo za posredovanje ob prometnih in drugih nesrečah, kjer je potrebno tehnično posredovanje. Ob uradnem prevzemu vozila bomo pripravili še ločen obsežnejši zapis, kjer bomo predstavili tudi vso opremo.

Že naslednji dan, 25. 10. smo gasilci PGD Stična sodelovali na vaji izpraznitve objekta na OŠ Stična. Tudi na matični šoli "je prišlo do požara". Cel hodnik je bil v dimu. En razred učencev je skupaj z učiteljico ostal ujet v zgradbi; zaradi gostega, strupenega dima se niso uspeli evakuirati na varno. Gasilci so z notranjim napadom pogasili ogenj, prezračili hodnik in omogočili varen prehod učencem na prosto. Po končani vaji smo zbranim učencem prikazali še temeljne postopke oživljanja (TPO). Učenci so dogajanje in spremljali z izrednim zanimanjem. Za celotno izvedbo vaje  in prikaz TPO smo prejeli tudi čestitke ravnatelja Marjana Potokarja, ki je gasilcem izrazil vso podporo in pozdravil naše dolgoletno zgledno sodelovanje.

Sobota, 26. 10. je bila namenjena celodnevnemu usposabljanju stiških operativnih gasilcev. In sicer je bil poudarek na posredovanju ob prometnih nesrečah.
PGD Stična in status GEŠP (Gasilska enota širšega pomena) in ima koncesijo za posredovanje ob prometnih nesrečah na območju občine Ivančna Gorica in delu avtoceste A2 na delu od Grosuplja do Biča v obeh smereh.
Zaradi omenjenega dejstva veliko pozornosti posvečamo ravno usposabljanju iz področja tehničnega reševanja. Tokrat sta se nam kot inštruktorja pridružila poklicna gasilca GB Ljubljana in sicer Primož Kastelic (sicer tudi član PGD Stična in namestnik poveljnika) ter Franc Jurovič sicer tudi mednarodni inštruktor za tehnično reševanje.
Letos smo poleg ostalih, vadili tudi scenarije, kjer so bili vključena tovorna vozila. Na usposabljanju smo preizkusili tudi novo opremo iz HTRV.

Naj omenim še, da v prostorih PGD Stična in poligonu pred njim že ves oktober potekajo praktične vaje v okviru tečaja za operativnega gasilca.  Vaje se bodo nadaljevale še v mesecu novembru. Več naših članov  tečaju sodeluje v vlogi inštruktorjev in predaja svoje znanje bodočim operativnim gasilcem.

Kar pestro, mar ne.

 

Tekst G.A.

Foto: R.O. , M.R. in Mircphotography


Zahvaljujemo se vam