Izbraževanje - tehnično reševanje ob nesreči avtobusa


V hladnem sobotnem jutru smo se odpeljali v Ribče pri Litiji, kjer sta nas pričakala nevozen mestni avtobus in naš inštruktor Boštjan Žagar.

Po kratkem uvodnem nagovoru in osnovnih navodilih smo začeli z osnovnimi manevri iznosa poškodovanca preko potniških sedežev.

Sledili so postopki za odstranjevanje sedežev in drugih ovir znotraj avtobusa, na katere lahko naletimo pri reševanju potnikov in voznika iz avtobusa. Poudarek je bil na smiselni in učinkoviti rabi orodja za tehnično reševanje, ki ga imamo gasilci na voljo. Seveda smo veliko pozornosti posvetili tudi skrbi za lastno varnost.

Ko smo do konca "uničili" notranjost avtobusa, je sledila selitev na zunanjo stran, kjer smo urili izdelavo dostopnih odprtin za reševalce in iznos poškodovancev. Ideje, namigi in triki, ki nam jih je izdal tovariš Boštjan, so nam olajšali delo in zadeva, ki je bila v začetku videti domala neizvedljiva, je ob njegovi pomoči postala naravnost enostavna.

Po malici smo nadgradili znanje še ob avtobusu, ki je bil prevrnjen na bok. V tem primeru smo odprtine za dostop pripravljali na strehi avtobusa.

Kot češnja na vrhu torte, se nam je ponudila priložnost, da smo poskusili še z reševanjem voznika blindiranega dostavnega vozila, ki je bilo ravno na voljo.

Skozi občino Ivančna Gorica in po avtocesti dnevno vozi več avtobusov. Pomembno se nam zdi, da smo pripravljeni tudi na posredovanje ob morebitni nesreči avtobusa s potniki. Ob enem pa si srčno želimo, da nam tega znanja in veščin ne bi bilo treba nikoli uporabiti.

Tekst: G. Arko

Foto: D. Strmole., R. Meglič. in R. Oven


Zahvaljujemo se vam