ENODNEVNO USPOSABLJANJE Z GB LJUBLJANA


V PGD Stična smo v soboto 02.06.2018, tako kot vsako leto, organizirali celodnevno usposabljanje na temo prometnih nesreč in reševanja ponesrečencev. Letošnje usposabljanje v skladu s planom aktivnosti ki jih moramo opraviti, smo izvedli skupaj z Gasilsko brigado Ljubljana. Ta nam je na pomoč priskočila z dodatno opremo za vaje, usposabljanja pa sta se udeležila tudi dva njihova inštruktorja – Blaž Kovač in Jošt Kadunc.

Tekom dopoldneva smo preizkusili različne scenarije stabilizacije vozil, razreza in reševanja ponesrečencev. Inštruktorja sta nam predstavila nove smernice, pred vsako vajo smo skupaj predebatirali postopek, ki smo ga izbrali za reševanje, po vsaki vaji pa je sledila analiza. Namen te je bil, da opazimo morebitne napake ter se pogovorimo o tem kaj bi še lahko naredili. Reševanja smo opravljali iz vozil, ki so bila postavljena na kolesih, boku ali strehi. Pri tem smo pazili na varne in pravilne postopke razreza ter pravilno oskrbo ponesrečencev.

V popoldanskem času smo izvedli še 2 daljši vaji, kjer je ekipa dobila le osnovne informacije o prometni nesreči, tako kot se to dogaja na realnih intervencijah. Na zaključnih vajah se nam je pridružila Katarina Žirovnik Kuster dr. med. spec. družinske medicine, vodja nujne medicinske pomoči v ZD Ivančna Gorica, ki je prvo vajo opazovala, pri drugi pa tudi aktivno sodelovala.

Izobraževanje je bilo tudi idealna priložnost za preizkus novega baterijskega hidravličnega orodja HOLMATRO, ki smo ga prejeli pred slabima dvema mesecema.  Orodje nam omogoča lažje posredovanje in hitrejše delo.

Ob tej priložnosti bi se zahvalili še Avtovleki Borut Mesojedec s.p. in AVTO-TEK Kavšek Branko s.p. za izposojo avtovleke, Avtoprevozništvu Finec Avguštin s.p. za izposojo kamiona ter podjetju ITRANS d.o.o. za izposojo betonskih blokov. Vsi so veliko pripomogli pri pripravi enodnevnega usposabljanja.  

 

 

 

Nastja Štepec

Foto: PGD Stična


Zahvaljujemo se vam