1. 12. KOT NALAŠČ ZA GASILSKI DOGODEK


Vremenska napoved sicer ni bila najbolj obetavna, a ob desetih, ob pričetku dogodka, se je prikazalo sonce in pregnalo neprijeten hlad.

Gasilci smo obiskovalcem na ogled postavili vozila in malodane vso ostalo opremo: opremo za reševanje iz višin in globin, opremo za dvigovanje bremen, orodje za tehnično posredovanje ob prometnih nesrečah, opremo za nudenje prve pomoči in opremo za gašenje različnih požarov. Obiskovalci so lahko večino opreme preizkusili.

Z nami je bil gospod Anton Posavec, vodja izobraževalnega centra pri reševalni postaji UKC Ljubljana in član PGD Stična, ki je na vadbeni lutki in z demonstracijskim AED (avtomatski električni defibrilator) demonstriral pravilen pristop in posredovanje pri sumu srčnega napada oziroma temeljne postopke oživljanja.

V sklopu dogodka smo pripravili tudi tri večje demonstracijske vaje. Najprej so se predstavili gasilci veterani PGD Stična, ki so izvedli vajo trodelnega napada. Sledila je vaja reševanja ponesrečene osebe s pomočjo vrvne tehnike. Tik pred zaključkom pa smo prikazali še posredovanje ob prometni nesreči, kjer smo z tehničnim posegom (razrezom avtomobila) rešili poškodovano ukleščeno osebo.

Preko celega dneva se nam je pridružilo lepo število krajanov. Med njimi so prevladovali otroci, ki so pokazali veliko zanimanja za gasilsko opremo in orodje. Gotovo so bili med njimi naše bodoče članice in člani.

Neskromno smo pričakovali (še) večji obisk.  Gasilci smo in želimo biti še bolj povezani s Stično. Želimo si, da nas krajanke in krajani ob neformalnem druženju in pogovoru še bolje spoznajo, spoznajo naše delo, orodje in opremo, s pomočjo katere smo jim dan in noč, vse dni v letu na razpolago, ko je treba reševati življenja in imetje. To je je bil glavni namen dneva odprtih vrat, za katerega želimo, da bi postal tradicionalni dogodek.


Zahvaljujemo se vam